PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : 14 Mayıs 2021 Günün Yemeği


LiLith
14 Mayıs 2021, 15:06
Çömlek Kebabı


[Bağlantıları Yalnızca Kayıtlı Kullanıcılar Görebilir]


Çömlek Kebabı Tarifi İçin malzemeler

Kebabı yapmak çömlek ya da testi

1 kg kuzu kuş başı doğranmış, kuzu kol tercih edebilirsiniz.
200 gram kuyruk yağı
4 adet domates
5 adet sivri biber
20 adet arpacık soğan
1 baş sarımsak
Tuz
Karabiber
Tereyağı
Sıvıyağ
Kimyon

Ağzını kapatmak için kullanılacak hamur için

200 gr un
Su




Çömlek Kebabı Nasıl Yapılır?




Orijinalinde kömür ateşinde pişmekte ya da tandırlarda pişmektedir. Ancak sizin böyle bir imkanınız yoksa yüksek ısıdaki fırında da pişirebilirsiniz.

Çömleğin içerisine sırası ile sıvıyağ, kuyruk yağı et, sebzeler domates konulur en üste soyulmuş ve kuşbaşı doğranmış domatesler yerleştirilir ve kalan kuyruk yağı tereyağı ve baharatlar da eklenerek ağzı sıkıca kapatılır.

Ağzını kapatmak için hamur hazırlanır ve hamurla kapatılır. Hamurun ortası hava alması için delinir.

Çömlek kebabı hazır olduğunda köz üzerine ya da fırına verilir ve yaklaşık 3 saat pişirilir. Ardından sıcakken çömlek kırılarak servis edilir. Afiyet olsun.


Çömlek Kebabı Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?


Çömlek kebabında kuzu eti kullanmanız lezzeti arttıracaktır.

İçerisine biber soğan domates gibi sebzeleri arttırabileceğiniz gibi çeşitli sebzelerle de destekleyebilirsiniz.

Etleri çömleğe koymadan marine etmekte fayda var. Böylece hem daha lezzetli olacak, hem de daha çabuk pişecektir.

Kuzu eti marine edilirken bir miktar süt eti daha çabuk yumuşatacaktır.

Közde yapılacaksa testi köze gömülür ve ısıtılır. Köz sürekli desteklenerek ısıyı kaybetmemesi sağlanır.

Etlerinizin sert kalmasından endişeleniyorsanız ön haşlama işlemi yaparak daha çabuk pişmesini sağlayabilirsiniz.

Çömleğin ağzı hamurla kaplanmadan önce bezle de kapatılmalıdır. Ardından hamurla kapatılmalı ve hava alıp daha iyi pişmesi için hamurun ortası delinmelidir.

Çömlek içindeki tüm malzemelerin eşit bir şekilde pişmesi için ara ara sallanmalıdır ve ateş kontrol edilerek pişirilmelidir.

Dilerseniz evde fırında yüksek derecede de pişirebilirsiniz.

Hamur piştiğinde kebapta pişmiş sayılabilir. Pişme derecesini hamura bakarak anlayabilirsiniz.