PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Cinsel Terapi Nedir?


RANCH SAUCE
05 Ocak 2023, 17:30
CİNSELLİK
Cinsellik her insan için varlığının, kişiliğinin ayrılmaz temel bir parçasıdır. Çoğu zaman çağrıştırdığı anlamı sadece -üremek amaçlı seks yapmak- yani bedensel tarafı ile sınırlı olsa da içinde cinsiyet, cinsel kimlik, toplumsal cinsiyet, cinsel yönelim, haz, yakınlık kurma gibi başka pek çok kavramı ve bu kavramlarla bağlantılı fizyolojik, psikolojik, toplumsal, kültürel, siyasal, dinsel boyutu da barındıran oldukça geniş bir kavramdır.
CİNSEL TERAPİ
Genel olarak cinselliğin barındırdığı tüm bu kavram ve boyutlarla ilgili olan cinsel terapi ise 1950’li ve 60’lı yıllarda birey ve çiftlerle laboratuvar ortamında gerçekleştirilen araştırma sonuçları ışığında sınıflandırılmış olan cinsel işlev bozukluklarının tedavisinde ve bu alanda gerekli eğitimleri alarak yetkinleşmiş uzmanlığına sahip ruh sağlığı çalışanları tarafından uygulanan yapılandırılmış bir terapi yöntemidir.
Cinsel İşlev Bozuklukları Nelerdir?
Cinsel terapi temel olarak, cinsel işlev bozukluklarının tedavisi için düzenlenmiş bir terapi yöntemidir. Cinsel işlev bozuklukları ise insanda cinsel uyarana fizyolojik tepki sürecini oluşturan cinsel istek, uyarılma ve orgazm evrelerinde yaşanan sendromlara karşılık gelir ve şu şekilde sınıflandırılır:
Cinsel istek bozuklukları: Cinsel istekte azalma bozukluğu, Cinsel tiksinti bozukluğu
Uyarılma bozuklukları: Kadında cinsel uyarılma bozukluğu, Erkekte sertleşme bozukluğu
Orgazm bozuklukları: Kadında orgazm bozukluğu, Erkekte orgazm bozukluğu, Erken (denetimsiz) boşalma
Ağrılı cinsel birleşme
Vajinismus
CİNSEL TERAPİ KİMLERE UYGULANIR?
Cinsel terapi, yaş ve cinsiyet gözetmeksizin, cinsel hayatında yukarıda sıralanmış olan cinsel işlev bozukluklarından herhangi birini yaşayan (birey/çift) herkese uygulanabilir.
Aslında bu temelde sorunun cevabını, cinsel terapiye, -bireysel ya da partnerli- cinsel hayatta “sorun” olarak değerlendirilen herhangi bir konuyla-yaşantıyla ilgili olarak veya cinsellikle ilgili doğru bilgiye sahibi olmak isteyen herkes başvurabilir şeklinde genişletmek de mümkün olabilir.
CİNSEL TERAPİ NASIL UYGULANIR?
Cinsel terapi özel danışan kabul ve görüşme tekniği içeren ve bilişsel- davranışçı uygulamalarla sorunu çözerken cinselliği yeniden öğretmeye yönelik yapılandırılmış bir terapidir. Seanslar terapistin ofisinde yüz yüze -ya da artık günümüzde uzaktan da- gerçekleştirilir. Haftada bir yapılan ve 45-50 dakika süren seansların ilki sorunun-cinsel işlev bozukluğunun tespiti ve tedavi programının belirlenmesine ayrılır. Devam eden seanslar da bu program kapsamında gerçekleştirilir ve yaklaşık 2-4 aylık bir süreye yayılır. Bu süre boyunca terapist alanı/branşı dışında bir tıbbi tedavi uygulamaz, hiçbir koşulda fizik muayene yapmaz ve sorunun çözümü için gerekli olacak ve uygulanması gerekecek teknikleri bulunduğu ortamda uygulatmaz ya da uygulamaz.




alıntı