Forumkolik.Net Sohbet Odaları Mobil Sohbet Odaları



fennomedia Sohbet Odaları Sohbet Odaları Sesli Sohbet Görüntülü

Sponsor Sunucu SohbetCok.NET

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevap Yaz
Konu : Maslow’un İhtiyaçlar Hiyerarşisi Nedir, Neden Önemlidir?  
Seçenekler Stil
Alt 25 Temmuz 2022, 14:08   #1
Standart Maslow’un İhtiyaçlar Hiyerarşisi Nedir, Neden Önemlidir?

Maslow’un İhtiyaçlar Hiyerarşisi Nedir, Neden Önemlidir?

Sizler için Maslow'un ihtiyaçlar hiyerarşisi nedir anlattık.





Maslow teorisi veya Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisi, Amerikalı psikolog Abraham Maslow tarafından 1943 yılında yayınlanmış bir çalışmada ortaya atılmış ve sonrasında geliştirilmiş bir insan psikolojisi teorisidir. Maslow teorisi, insanların belirli kategorilerdeki ihtiyaçlarını karşılamalarıyla, kendi içlerinde bir hiyerarşi oluşturan daha ‘üst ihtiyaçlar’ı tatmin etme arayışına girdiklerini ve bireyin kişilik gelişiminin, o an için baskın olan ihtiyaç kategorisinin niteliği tarafından belirlendiğini söz konusu etmektedir. Sizler için Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisi neden önemlidir, Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisi nasıl kullanılır anlattık ve Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisine örnekler verdik.

Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisi nedir?





Maslow’un ortaya attığı ihtiyaçlar hiyerarşisine göre, her insanın doğuştan gelen bazı ihtiyaçları vardır. Maslow bu ihtiyaçları bir piramidin içinde en alttan en üste doğru bir sıraya koymuştur. İnsan alttaki ihtiyacını giderdikçe, bir üstteki gereksinimine doğru otomatik olarak ilerler. Yani alt düzey ihtiyacını tatmin etmediği sürece üste doğru ilerleyemez.

Maslow bu hiyerarşiyi beş temel kategoriye ayırmıştır. Bunlar fizyolojik gereksinimler, güvenlik gereksinimi, sevgi / ait olma gereksinimi, saygınlık gereksinimi, kendini gerçekleştirme gereksinimidir.
  1. Fizyolojik gereksinimler (nefes alma, besin, yemek, su, cinsellik, uyku, sağlıklı metabolizma, boşaltım)
  2. Güvenlik gereksinimi (beden, iş, kaynak, ahlak, aile, sağlık ve mülkiyet güvenliği)
  3. Ait olma, sevgi, sevecenlik gereksinimi (arkadaşlık, aile, cinsel mahremiyet)
  4. Saygınlık gereksinimi (özsaygı, özgüven, başarı, başkalarına saygı duymak, başkaları tarafından saygı duyulmak)
  5. Kendini gerçekleştirme gereksinimi (erdemli, yaratıcı, içten, problem çözücü, önyargısız ve hakikatleri kabul eder olmak)
1. Fizyolojik gereksinimler

Piramidin en altında hayatta kalmak için olmazsa olmaz olan fizyolojik gereksinimler vardır. Bu gereksinimler yemek, nefes alma, su, uyku ve cinsellik gibi şeylerdir. Maslow’a göre piramidin en önemli basamağı fizyolojik ihtiyaçlardır. Çünkü canlılar hayatlarını boyunca bu ihtiyaçları karşılamak için uğraşırlar ve bu ihtiyaçlar karşılanmadan diğer ihtiyaçlar basamaklarına geçilemez.

2. Güvenlik gereksinimi

Fizyolojik ihtiyaçlar karşılandıktan sonra güvenlik öncelikli hale gelir. Güvenlik gereksinimleri arasında mülkiyet güvenliği, finansal güvenlik, kişisel güvenlik ve sağlık yer alır. İnsanlar, fiziksel olarak hayatta kalmak için gerekli olan bu iki basamağı karşıladıktan sonra diğer basamaklara geçebilirler.

3. Sevgi / ait olma gereksinimi

Fizyolojik ve güvenlik ihtiyaçlarını karşılayan insanlar piramidin üçüncü kısmı olan sevgi / ait olma gereksinimi için motive olabilirler. Bu basamakta insan, eş, çocuk ve arkadaş gibi eksikliklerini gidermeye çalışır. Sevgi / ait olma gereksinimini karşılayamayan hiçbir insan bir üst basamağa geçemez.

4. Saygınlık gereksinimi

Alt basamaklar yeteri kadar karşılandıktan sonra sırada saygınlık gereksinimi vardır. Bu basamakta insan, kendine güven ve saygı duyar ve başarılı olmak ister. Ayrıca başkalarına saygı gösterir ve başkaları tarafından saygı duyulan biri olmak ister.

5. Kendini gerçekleştirme gereksinimi

Bu aşamada insanlar, ellerinden gelen her şeyi yaptıklarını ve potansiyellerinin en üst sınırına ulaştıklarını hissederler. Ancak kendini gerçekleştirme gereksinimi nadiren kalıcı bir histir. Dolayısıyla insanların yaşamları boyunca sahip oldukları kişisel gelişim için devam eden ihtiyacı ifade eder.

Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisi neden önemlidir?





Maslow’a göre birey için o an baskın olan gereksinimler hangi kategoriye ait gereksinimler ise, diğer deyişle günlük etkinlikleri ağırlıklı olarak hangi gereksinimleri doyurmaya yöneliyorsa, kişilik gelişmişlik düzeyi de onun istencinden ya da seçiminden bağımsız olarak bu gereksinim kategorisine karşılık gelen düzeyde bulunacaktır.

Belirli bir kategorideki gereksinimler tam olarak karşılanmadan kişi bir üst düzeydeki kategorinin gereksinimlerini algılamaz, böyle gereksinimleri yoktur. Örnek olarak günlük olarak karnını doyurabilen fakat güvenlik içinde bulunmayan, kendini sürekli olarak olası bir tehdit altında algılayan bir insanın, dünya görüşünü geliştirmek için kitap okumak gibi bir gereksinimi yoktur. Belirli bir gereksinim kategorisindeki gereksinimlerin karşılanması durumunda kişi, bir üst kategorideki gereksinimleri karşılamaya yönelecektir. Bu durum kişilik gelişme düzeyini de bir üst düzeye sürükleyecektir.

Kaynak: wikipedia



RANCH SAUCE isimli Üye şuanda  online konumundadır  
Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Yer İmleri

Etiketler
hiyerarşisi, maslow’un, neden, İhtiyaçlar, önemlidir


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

(View-All Bu konuyu daha önce 0 kişi okudu. Liste Aşağıdadır
Görüntülenecek isim yok.

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı



Bilgilendirme

Sitemiz bir genel forum sitesidir. Bu yüzden sitemize kaydolan herkes, kontrol edilmeksizin mesaj/konu/resim paylaşabilmektedir. Bu sebepten ötürü, sitemiz üzerinden paylaşılan mesajlar, konular ve resimlerden doğabilecek olan yasal sorumluluklar paylaşan kullanıcıya aittir. Forumkolik, hiçbir yasal sorumluluk kabul etmemektedir. Illegal herhangi bir faaliyet görülmesi durumunda İLETİŞİM sayfasından bildirim yapıldığı takdirde, mesaj, konu ya da resim en fazla 24 saat içerisinde silinecektir.

Forum Bilgileri

Forum Sahibi: KIRIK

Forum Manager: SaRe

Graphic Designer: Müptela

İnfo@forumkolik.net

Powered by vBulletin® Version 3.8.12 -
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 21:19.

FORUMKOLIK.NET ® © JRodix.Com Sunucularında Barınmaktadır.

Çekici Yalın Üretim kök hücreli saç ekimi Evden eve nakliyat Evden eve nakliyat uluslararası evden eve nakliyat evden eve nakliyat iptv forum